O NAS

Sva Maja in Darko Korošec. Psi so bili pomemben del najinega življenja že od rane mladosti. Imava tri otroke, Gregorja, Matjaža in Mašo, ki so stari 12, 14 in 17 let. Psi in aktivnosti, povezane z njimi, so naš družinski hobi. Vsi trije otroci so uspešno tekmovali v disciplini junior handling.

   

Živimo v idilični vasici Kočno na Pohorju. Kočno je bilo leta 2006 izbrano za najlepšo slovensko vas.

Doma imava le toliko psov, da lahko živijo kot naši pravi družinski člani. Pod registriranima imenoma Moetica in Mylegend vzrejamo nemške špice.

Z našimi psi osvojili več kot 70 mladinskih, državnih in mednarodnih prvaštev ter evropski mladinski prvaštvi, svetovno mladičnsko prvaštvo evropsko prvaštvo in svetovno veteransko prvaštvo. Vzredili smo vrsto prvakov in tudi evropskega prvaka, svetovnega mladinskega prvaka ter dva evropska mladinska prvaka. Psi naše vzreje so uspešni tudi v agilityju, poslušnosti, eden se je kvalificiral kot reševalni pes, med psi najine vzreje pa je tudi prava filmska zvezda.

Naš cilj je vzrejati tipične in zdrave pse z dobrim značajem. Vzreja je zelo zahteven hobi. Prizadevamo si poiskati pse čim bolj kvalitetnih linij in tako smo uvozili pse iz različnih koncev sveta: iz Avstralije, Belgije, Bolgarije, Češke, Estonije, Finske, Francije, Hrvaške, Nizozemske, Norveške, Rusije, Švice, Velike Britanije in ZDA.

Čeprav sami radi razstavljamo, želimo za naše mladiče predvsem ljubeče domove, kjer bodo živeli kot pravi družinski člani.

Psi naše vzreje živijo tudi v Avstriji, Braziliji, Češki, Danski, Finski, Franciji, Hrvaški, Italiji, Japonski, Južni Koreji, Luksemburgu, Madžarski, Nemčiji, Švici, Švedski, Veliki Britaniji, Rusiji in ZDA.

V kinologiji sva aktivna v več kinoloških društvih, kot organizatorja razstav, razstavjalca, vzreditelja in kinološka sodnika ter vzrejna referenta.

Del najinega življenja sva predvsem v preteklosti posvetila še nekaterim drugim pasmam: papillonom, cotonom, tibetanskim španjelom, bradatim škotskim ovčarjem, samojedom, škotskim terierjem, avstralskim svilnatim terierjem, kerry blue terierjem in kodrastim bišonom.

 

Maja Korošec

Kar pomnim, sem imela rada živali, še posebej pse. Po večletnem moledovanju so starši le uslišali mojo prošnjo in mi, ko sem bila stara osem let, kupili psa pod pogojem, da bom čisto sama skrbela zanj. Bila sem najsrečnejši otrok na svetu in čisto vseeno mi je bilo, kakšen bo, le da bo pes. Naš sosed je imel leglo srednjih kodrov in tako je k nam prišla črna navihana psička. Držala sem besedo in zanjo samostojno skrbela. Kar hitro sem začela prebirati kinološko literaturo, jo šolala in vzredila tudi svoje prvo leglo davnega leta 1981. V otroštvu so bili moj velik hobi konji in večino prostega časa sem namenila njim.

S kinologijo sem se začela resneje ukvarjati, ko sva si z možem Darkom kupila prvega skupnega psa,  psičko pasme samojed. Najprej smo se poskusili v agilityju in eno sezono sem z njo tekmovala. Takrat sva tudi začela razstavljati in kasneje vzrejati. Postala sva aktivna člana več kinoloških društev. Kinologija je postala najin glavni hobi, ki sva mu namenila skoraj ves svoj prosti čas. Vedno so nama bile všeč različne pasme psov, tako da sva imela doma vedno več psov različnih pasem.

Kinološka sodnica sem postala leta 2001 in danes sem mednarodna sodnica za ocenjevanje zunanjosti pasem iz 1., 2., 3., 5., 6., 7., 8., 9. in 10. FCI skupine. Do sedaj sem razen v Sloveniji sodila v naslednjih državah: Avstrija, Belgija, Češka, Danska, Finska, Estonija, Hrvaška, Italija, Latvija, Luksemburg, Nemčija, Norveška, Poljska, Rusija, San Marino, Srbija in Švedska.

Sem univerzitetna diplomirana ekonomistka, diplomirana psihologinja in magistrica pedagoških znanosti.

Darko Korošec

Odraščal sem na majhni kmetiji, kjer smo vedno imeli enega ali dva psa. S kinologijo se z ženo Majo resno ukvarjava od leta 1993, ko sva kupila najinega prvega skupnega psa in ga začela razstavljati. Najin prvi šampion je bil avstralski svilnati terier Ch Darsa's Robin Hood. Vedno so nama bile všeč različne pasme psov, tako da sva imela vedno več psov različnih pasem. Začela sva aktivno razstavljati in vzrejati pse ter kmalu namenila ves prosti čas kinologiji. Postala sva tudi aktivna člana več kinoloških društev.

Kinološki sodnik sem postal leta 2001 in danes sem mednarodni sodnik za ocenjevanje zunanjosti pasem iz 1., 2., 3., 5., 8., 9. in 10. FCI skupine. Do sedaj sem razen v Sloveniji sodil v naslednjih državah: Avstrija, Belgija, Češka, Danska, Finska, Estonija, Hrvaška, Italija, Latvija, Luksemburg, Madžarska, Nemčija, Norveška, Poljska, San Marino, Srbija, Slovaška, Španija Švedska in Ukrajina.

Sem univerzitetni diplomirani inženir elektrotehnike in poučujem informatiko v srednji šoli. Sem aktiven član Turističnega društva Kočno, ki skrbi za urejenost naše vasi. Leta 2006 je bilo Kočno ponovno izbrano za najlepšo slovensko vas.
Do začetka devetdesetih sem zelo aktivno čebelaril in deloval v čebelarskih društvih in v Čebelarski zvezi Slovenije. Sedaj pa za ta lep in pomirjujoč konjiček na žalost nimam več dovolj časa.